De gepigmenteerde huid

Waarom andere verzorgingsproducten?

De gepigmenteerde huid is anders van structuur dan de blanke huid, waardoor verzorgingsproducten voor de blanke huid in de meeste gevallen niet voldoen. Phyto Naturelle huidverzorgingsproducten zijn speciaal ontwikkeld voor de gepigmenteerde huid, zowel de getinte als de donkere huid.

Als we kijken naar verschillen, kunnen we een heel boekwerk schrijven. Er is niet alleen een donkere huid of een blanke huid, er zijn veel variaties in tinten. Niet alleen de kleur (het pigment), maar ook de structuur van de huid en kenmerken verschillen van elkaar. De functie van de zweetklieren en talgklieren zijn anders dan bij een blanke huid, zo ook de beharing als de elasticiteit van de huid.  Ik probeer in het kort uit te leggen.

De donkere huid
Laten we eens kijken naar de donkere huid, zoals bijvoorbeeld een negroïde huid.
De donkere huid heeft een dikkere hoornlaag, welke bestaat uit dode huidcellen, dit geeft extra bescherming bij tegen de zon en hoge temperaturen. Daarentegen is daardoor ook het opnamevermogen minder dan bij een lichtere huid. Daarom is het belangrijk dat de verzorgingsproducten hierop afgestemd zijn.

Ook heeft de gepigmenteerde huid een hogere talgproductie waardoor deze vetter is. Dit betekent niet dat de huid voldoende vocht heeft, integendeel. Door de structuur van de huid kan de huid juist sneller haar vocht verliezen. Hierdoor kan de huid vet zijn en tegelijkertijd vochtarm. Daarom zijn producten belangrijk die de vochtbalans herstellen en tegelijkertijd ook de talgproductie in balans houden.

Daarnaast heeft deze huid een grovere poriestructuur wat de transpiratie vergemakkelijkt, wat nodig is in een warme omgeving, transpiratie zorgt immers voor afkoeling van de huid. Tevens worden de poriën opengehouden zodat de talg naar buiten kan om op de huid een beschermlaag te vormen, waardoor de huid zijn vocht beter behoudt.

Bij een donkere huid is de dieper gelegen bloedbaan minder goed zichtbaar door het pigment wat daarboven ligt. Couperose en roodheid wat je bij een blanke huid ziet, zie je minder snel bij een donkere huid. Hierdoor ziet de donkere huid er sneller vaal en grauw (vaak wat grijzig) uit, doordat het de rode ondertoon ondertoon mist van die bloedbaan. Daarnaast zorgt de dikkere hoornlaag ook voor een meer gele teint.

Hierdoor wordt ook wel gedacht dat een donkere huid niet snel verbrandt, een donkere huid kan zeker wel verbranden! En dat heeft er eigenlijk mee te maken dat lichte tinten veel meer reflecteert en donker juist meer absorbeert. Denk zelf maar eens aan een warme zomerdag en je draagt een zwarte broek. Daar brandt de zon gewoon in. Zo dus ook met de huid. Daarentegen zorgt het pigment voor een natuurlijke bescherming van de huid en zie je zonschade minder snel bij de donkere huid dan bij de blanke huid.

De donkere huid in een koud klimaat

En dan komen we bij de grootste uitdaging en het probleem waar we tegenaan lopen.
In het Europese klimaat geven de natuurlijke beschermingseigenschappen van de donkere huid problemen doordat de huid door de kou onvoldoende kan transpireren, De poriën trekken samen wat de kans op verstoppingen en dus acné problemen en onzuiverheden kan doen toenemen. Tegelijkertijd verliest de huid vocht door de te droge lucht (verwarming, vorst enz.) en het verminderen van de natuurlijke talg op de huid. De donkere huid heeft een dikkere hoornlaag maar zal dunner worden wanneer men in een kouder klimaat verblijft. Deze kan dan sneller een schilfering vertonen.

De donkere huid in het Europese klimaat is over het algemeen vet en tegelijkertijd vochtarm, een combinatie die de blanke huid niet of nauwelijks kent. Het is belangrijk producten met paraffine, vaseline, lanoline en diverse vaste vetten te vermijden, gezien deze de huid afsluiten waardoor het talg niet weg kan en de huid verstopt raakt en en dof en vaal aanzien krijgt. Bovendien wordt de huid waterafstotend houdt het niet goed haar vocht meer vast en kan het geen dode huidcellen afstoten waardoor deze nog droger lijkt.

Pigmentatie

Een gepigmenteerde huid is gevoeliger voor pigmentveranderingen, vooral na ontstekingen of beschadiging.Ook gebruik van de verkeerde producten kan resulteren in pigmentproblemen. Vermijd bijvoorbeeld scrubs en peelings met een scrubkorrel. Een ander voorbeeld is Benzoylperoxide wat ingezet kan worden tegen puistjes. Dit heeft een sterk blekende werking en dus een no go voor de gepigmenteerde huid. Voorzichtigheid is geboden bij harsbehandelingen, een geringe beschadiging kan pigmentstoornissen veroorzaken.

Kenmerken van onze producten voor de gepigmenteerde huid:

  • Natuurlijke huidverzorgingsproducten op basis van Japanse groene thee (rijk aan beschermende antioxidanten)
  • Speciaal ontwikkeld voor de gepigmenteerde huid, van de Aziatische huid tot de getinte en donkere huidtypen
  • Houdt de talgproductie in balans terwijl het de vochtbalans herstelt
  • Milde producten die pigmentproblemen voorkomen
  • Natuurlijke plantoliën die de poriën niet verstoppen
  • Stimuleert de celvernieuwing en gaat huidveroudering en ‘vergrijzing’ tegen
  • Ondersteunen de natuurlijke biosfeer van de huid.

Zoals u op de homepage heeft kunnen lezen, worden o.a. de recepturen van Phyto Naturelle herzien.
Dit zal betekenen dat naast bovenstaande punten, de producten van de lijn voor de donkere huid nóg meer worden afgestemd op de behoeften van de gepigmenteerde huid. Wilt u dit proces volgen? Geef u op voor onze nieuwsbrief! Zie link op de home page.

Balance between natural & skin-friendly

All active substances are 100% natural and vegetable

 Japanse Groene Thee: rijk aan antioxidanten

Stimuleert de celvernieuwing en gaat huidveroudering en ‘vergrijzing’ tegen

Ondersteunen de natuurlijke biosfeer van de huid.